Metode de climatizare auto care ar reduce cu 40% consumul de carburant

Un articol publicat pe Euractiv.ro la final de noiembrie 2012 spunea că în cursul anului 2008 au fost vîndute 13 milioane de autoturisme prevăzute cu aer condiţionat şi că o campanie europeană iniţiată la Berlin a avertizat asupra gradului de poluare şi a costurilor ridicate asociate cu sistemele de climatizare.

Se spune că unii au criticat situaţia şi pe cei consideraţi vinovaţi şi s-a căutat o soluţie la problemă, una care să-i mulţumească pe atît consumatori cît şi pe ecologişti.

Climatizare cu dioxid de carbon (CO2)

Solutia ideala – oricat ar parea de absurd la prima vedere – este realizarea unor sisteme de climatizare pe baza de dioxid de carbon. Desi auzim mai tot timpul ca emisiile poluante de dioxid de carbon sunt raspunzatoare pentru formarea efectului de sera, Jürgen Resch, managerul organizatiei ecologiste germane Deutsche Umwelthilfe explica de ce exista si CO2 benefic pentru atmosfera.

“Dioxidul de carbon e o substanta naturala, care se gaseste in atmosfera sau e produsa prin diferite procese, cum o gasim de exemplu in sticlele de cola sau de bere. Aparatele de aer conditionat pot functiona pe baza de dioxid de carbon. La diferite presiuni, acesta isi schimba temperatura. In calitate de gaz rece este absolut sigur si nedaunator. Dioxidul de carbon e folosit deja de mult ca mijloc de racire, in supermarketuri, de exemplu”, spune Resch.

Sofatul ar costa mai putin

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Sistemele actuale de climatizare functioneaza pe baza de substante chimice, cea mai frecvent utilizata fiind tetrafluoretanul, care, spun specialistii, e de peste 1400 de ori mai nociva pentru mediu decat dioxidul de carbon, in ceea ce priveste efectul de sera.

In 2006, conform Agentiei Federale pentru Mediu (Umweltbundesamt), au fost emise in atmosfera 2 300 tone de tetrafluoretan, ceea ce echivaleaza cu potentialul nociv a trei milioane de tone de dioxid de carbon.

Dioxidul de carbon, folosit ca mijloc de racire pentru aparatele de aer conditionat, ar reduce in plus si costurile aferente combustibililor. O masina cu un astfel de sistem nou de climatizare ar consuma cu 30-40% mai putin, arata studiile Organizatiei Interguvernamentale pentru Schimbari Climatice (IPCC).

Tags: , , , , , , , , , ,

Posted on Friday, April 27th, 2012 at 10:29 am in stiri   |  RSS feed

|  Respond  |  Trackback URL

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: